fbpx
Сѐ за политика на едно место!

Бугарија за борба против коронавирусот од ЕУ заедно со повратниот фонд ќе добие над 1.3 милијарди евра

Бугарија ќе добие 812 милиони евра од објавената сума на ЕУ за борба против коронавирусот. Во петокот, Европската комисија објави дека е подготвена да ја зголеми сумата на 37 милијарди евра за оваа намена, потсетува БНР. Дел од износот ќе бидат распределени како ликвидоност, а другиот дел од соодветниот буџет на ЕУ. Бугарија ќе добие 122 милиони и 690 милиони евра освен тоа бугарија сеуште не ги освоила 546 те милиони евра од европските структурни и инвестициски фондови по објавувањето на инвестициската иницијатива „Коронавирус“, објави tatkovina.info.

Земјите – членки на кои им останале овие пари ќе ги употребат против загадувањето , наместо да ги вратат во унијата како порано. На овој начин Бугарија ќе има сума од 1, 358 милијарди евра за оваа намена.

Освен за медицински цели средставта ќе бидат искористени за да им се помогне на најранливите сектори на економијата како што се малите и средни претпријатија пазар на трудот и други., објави tatkovina.info.

Извор: tatkovina.info.