fbpx
Сѐ за политика на едно место!

Маричиќ: До нова година закон, за пописот да се спроведе во април догодина

Министерот за правда Бојан Маричиќ најави дека до крајот на годината ќе биде донесен закон за попис по што пописот да може да се одржи во април 2021 година пред локалните избори.

-Ние имаме цврста определба и коалициски договор за спроведување на пописот идната година. Тоа е впрочем и дел од коалицискиот договор меѓу Коалицијата Можеме и ДУИ. Законот беше доставен во Собранието пред изборите, како Влада остануваме повторно ќе го предложиме во собраниска процедрура, ќе има измени во роковите бидејќи оригинално кога беше предложен требаше да стапи во сила година дена откако ќе биде донесен. Сега нема време за толку чекање бидејќи за година дена отприлика ќе бидат локалните избори. Определба на Владата и на ДЗС пописот да се спроведе пред локалните избори, рече Маричиќ одговарајќи на новинарско прашање по брифингот со новинарите.