СПМ: Служејќи на разни геополитички интереси, Бујар Османи ГИ РУШИ мостовите меѓу соседите и Македонија, а сака да стане нејзин шеф

СООПШТЕНИЕ од СПМ

„Единствено решение е избор на кандидатите на Коалицијата „Твоја Македонија“ кои се вистински застапници и бранители на македонските интереси„, се наведува во партиското соопштение.

Социјалистичката партија на Македонија оценува дека кандидатот за претседател и актуелен министер за надворешни работи Бујар Османи е постојано активен во смислувањето идеи како да и наштети на државата.

-Свесен дека е на заминување и веројатно никогаш нема да може да биде на функцијата што ја врши, Османи предлага промени кои се неприфатливи и непристојни. Неговите напори за напуштање на процесот Отворен Балкан за да немало влијание од соседите врз Македонија е целосно спротивставување на интересите на државите, бизнисот и на граѓаните од регионот. Османи заедно со СДС направија многу за рушење на угледот на Македонија на меѓународен план, Наместо поврзување Османи се залага за подредување на Македонија под други држави и за формирање на бордови како надворешни институции кои ќе бидат управувачи и губернатори со државата. Заслугата на Османи е што го зајакна антимакедонизмот кај бугарската политичка елита и ги сруши мостовите меѓу соседни народи. Ги прифаќа бугарските империјални уцени и лажно ветува дека Уставот ќе се смени за да се формира нова влада после изборите што е надвор од здравиот разум, велат од СПМ.

Од СПМ велат дека непознавањето на надворешната политка овој залутан абдоминален хируг го прави целосно несоодветен и погрешен избор за функцијата што ја врши.

-Служејќи на разни геополитички интереси, а против македонските, Османи станува уште повеќе недораснат за функцијата претседател за која конкурура со смешни тези и предлози. Социјалистичката партија на Македонија со индигнација ги отфрла целосно погрешните идеи на Османи и им укажува на граѓаните дека гласови за него се гласови за криминалната банда на СДС и ДУИ и нивно натамошно тоталитарно владеење „како и до сега“. Единствено решение е избор на кандидатите на Коалицијата „Твоја Македонија“ кои се вистински застапници и бранители на македонските интереси, се наведува во партиското соопштение.