Самоволитето на организациската директорка на Токсикологија нема крај

Самоволитето на организацискиот директор и низата неправилности на Клиниката за токсикологија нема крај. Изминатата ноќ пукнала цевка од парното на оваа Клиника односно повторно се потврдува дека воопшто не се инвестира во постојната инфраструктура на Клинички центар, додека во исто време оваа Клиника не е осигурана“, објавија на фејсбук Комисија за здравство на ВМРО – ДПМНЕ.

Од Комисијата за здравство прашуваат:
Дали се точни информациите дека економската директорка Иљази за два месеци го зголемила долгот за два милиони денари?

Дали воопшто доаѓа на работа економската директорка и со кои компетенции и работно искуство доаѓа на оваа позизија?

Дали се точни информациите дека поради одбивање да потпише согласност за договор на дело за двајца дипломирани биолози, токсиколошката лабараторија веќе два месеци не врши валидација на издадените резултати?

Дали се точни информациите дека организациската директорка одбива да го потпише осигурувањето на опремата на на клиника за Токсикологија и со самото тоа го загрозува функционирањето на клиниката како и го става на ризик животот на хоспитализираните пациенти и на вработените?

Крајот се приближува на ваквото незаконие. ВМРО -ДПМНЕ во Платформата 1198 се обрзува дека ќе стави крај на ваквиот дуализам и укинување на организациските директори на клиниките. Ќе воведеме мерит систем и избор по комепетнтност и способност. Со оваа мерка и укинување на управните одбори ќе заштедиме средства кои вистински ќе се пренасочат за потребите на здравствениот систем, наведуваат во денешната објава од Комисија за здравство на ВМРО – ДПМНЕ.