ВЕЧНА ИМ СЛАВА НА МАКЕДОНСКИТЕ ХЕРОИ – 23 ГОДИНИ ОД НАЈБРУТАЛНИОТ МАСАКР ВО ПОНОВАТА ИСТОРИЈА НА МАКЕДОНИЈА

Денеска се одбележуваат 23 години од масакрот кај Вејце — најкрвав и најбрутален масакр во поновата историја на Македонија.

Масакрот се случи на денешен ден, 28 април 2001 година, во 17:45 часот откако од заседа и ѕверски биле убиени, а потоа масакрирани и живи запалени осуммина специјалци и полицајци припадници на специјалните единици „Волци“ и на „Посебната единица на СВР Битола“. Покрај осуммина убиени, имало и шестмина повредени.

При нападот, од колоната успеало да се извлече последното возило и да јави за невидениот масакр.

Иако нападнати од заседа, војниците и полицајците давале получасовен отпор, бранејќи го суверенитетот и територијалниот интегритет на Македонија!

„ВЕЧНА ИМ СЛАВА НА МАКЕДОНСКИТЕ ХЕРОИ“